Arbetskläder i alla väder och yrken

Arbetskläder finns inom en mängd olika arbeten av allsköns anledningar. Vi på Bicks arbetar främst med skyddskläder inom byggnadsbranschen men vi håller även koll på andra typer av arbetskläder. Fram till nyligen kunde till exempel företag i den kanadensiska provinsen British Columbia tvinga kvinnor att bära högklackat. Som tur är förbjöds det nyligen.

Inom vården förekommer också en hel del arbetskläder och nyligen orsakade det kontrovers när det inom äldrevården visade sig att många tvingas köpa sina egna skyddskläder för sina egna pengar. Sedan 1 januari 2016 finns det nämligen en lag som säger att arbetskläder på grund av smittspridning är ett krav. Inom äldrevården är det vanligt att många arbetar för fler arbetsgivare än en. Enligt den nya lagen så måste den anställde dessutom ha tre ombyten per arbetsgivare. I förlängningen blir arbetskläderna därmed en stor utgift när det inte tillhandahålls av arbetsgivaren. Att de inte heller klassas som skyddskläder gör dessutom att de inte är avdragsgilla i deklarationen. Nu vill många ändra på detta och trycker på fackförbundet Kommunal för att få till en förändring.

Ett annat yrke där arbetskläder är en aktuell fråga är inom förskolan där många nu vill ha arbetskläder. Delvis eftersom yrket förutsätter att de anställda ska ha tåliga allväderskläder.

En annan spännande nyhet kommer från DePalma Workwear som nyligen berättade att de fått uppdrag av ett lyxhotell att designa deras arbetskläder. DePalma är kända för sin klassiska amerikanska design. Något som alltså faller lyxhotellet på läppen. Arbetskläderna ska användas i hotellet kök och vinbar och kommer att bestå av ett grovt förkläde som inspirerats av kläder som svetsare brukar bära. DePalma säger att de gillar att inspireras av estetiken från olika typer av arbetskläder och blanda dem med varandra. Vi kan inte annat än att hålla med och hoppas att det är något som fler i branschen kommer att göra i framtiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fyra × 2 =