Bygg & industrin växer

Branschen växer och skolorna blir fler och fler. Det går ut hundratals hantverkarna från olika gymnasium runt om Sverige och branschen skriker efter personal. Det byggs i varenda vrå känns det som ibland.

Tråkigt nog domineras branschen fortfarande av män vilket vi tycker känns fel. Av de som gick ut bygg- och anläggningsprogrammet 2013-2015 var 92% av eleverna män och 8% kvinnor. Vi vill gärna se en ändring på detta och få ut mer duktiga kvinnor i branschen. Andra siffror talar även om att av de 8% kvinnor som tar examen väljer 35% av dessa måleri som inriktning.

Inriktningen väljer studenterna när de går i årskurs 2 och vi tror att både lärare och branschen kan vara med och påverka redan här. Vi tycker fortfarande branschen är gammalmodig och även skolorna. Hela branschen hade gynnats av att ha en mer neutral könsfördelning.

De olika valbara inriktningar man väljer emellan är:

  • Husbyggnad
  • Plåtslageri
  • Måleri
  • Mark och anläggning
  • Anläggningsfordon

I alla inriktningarna läser alla studenter samma ämnen som t.ex. engelska, historia, religionskunskap, matematik, naturkunskap och svenska. Därtill har man resterande poäng på sin valda yrkesinriktning. Själva utbildningen vänder sig till dem som vill arbeta praktiskt och vill bygga och skapa hus eller anläggningar.

Utbildningen växer och intresset blir större. En stor andel av studenter startar även egna byggfirmor efter gymnasiet och bidrar till välfärden och skapar jobbmöjligheter för nya studenter.

Att välja bygg och anläggning som gymnasium är ett bra val och ni får med största sannolikhet arbete efter gymnasiet. Under utbildningen genomgår även eleverna längre praktiker där studenter kan visa upp sina färdigheter och egenskaper och förhoppningsvis locka till sig ett jobb efter studenten.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

11 − ett =