Tips för årets julbelysning

December är snart här och då börjar det bli dags att sätta upp julbelysningen. Här kommer lite råd vid installationen för både inom- och utomhusbelysningen.

Utomhusbelysning

Se till att alla lampor fungerar innan du sätter upp belysningen.

Om du ska sätta upp belysning i trädet utanför eller högt upp på huset, använd en ordentlig stege. Nog för att man vill ha paket på julafton men inte med sina egna lemmar i.

Sätt inte upp utomhusbelysning i närheten av en kraftledning.

Se till att sladden inte ligger i vägen så att ingen snubblar på den, kör över den etcetera.

Om du använder en förlängningssladd se till att den är avsedd för utomhusbruk.

Detsamma gäller själva belysningen. Använd aldrig inomhusbelysning utomhus.

Jullyktor
Få saker är så mysiga som julbelysningen samtidigt ska man vara lite försiktig, dels på grund av brandrisken men också ur miljöperspektiv. Men det finns sätt att spara.

Använd en timer, eller stäng av dem manuellt innan du går och lägger dig. Det spar på energin och miljön.

Inomhusbelysning

Om det är så att du ska använda en gammal belysning kan det vara så att vissa lampor behöver bytas ut. Var då särskilt noga med att du byter till rätt sorts lampa. Fel lampor kan i värsta fall leda till överhettning, vilket kan leda till brand.

Precis som med utomhusbelysning rekommenderar vi en timer eller att du manuellt släcker dem innan du går och lägger dig.

Se till att inte lamporna vilar mot något lättantändligt. Lamporna kan faktiskt bli väldigt varma.

Vi rekommenderar också LED-lampor som både är billigare och miljövänligare än alternativen. Vanliga lampor förbrukar upp till 20 gånger mer el. Vi rekommenderar dig också att främst stänga av belysningen själv eftersom även timers drar energi.

Om vill ha den mest extravaganta julbelysningen i villaområdet rekommendera vi dig att kontakta en riktig elektriker. Här kan du tillexempel hitta mer inofmration om det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

åtta − 2 =