Välj rätt tyg!

Självfallet är det så att valet av tyg spelar en väsentlig roll när man ska sy kläder. Allt beror på vilket plagg du ska sy och vad du ska använda det till. Satin är snyggt men inte särskilt praktiskt för arbetskläder. I det här inlägget tänkte vi gå igenom olika tyger.

Vissa tyger passar också bättre till vissa mönster så mycket handlar om att passa ihop rätt tyg med rätt mönster. När man ska börja sy något blir man oftast inspirerad antingen av ett mönster eller ett specifikt tyg. Givetvis kan man välja ett mönster eller ett tyg som inte rent naturligt passar för ett mönster — att experimentera är också roligt. Däremot är det bra om man kan lite grunder först så att projektet inte blir misslyckat.

Olika typer av tyger har olika egenskaper. Det kan handla om hur stretchiga de är, hur mycket de väger, hur tunna eller hur tjocka de är. Nedan följer några av de vanligaste tygsorterna:

Bomull

Bomull är ett väldigt populärt tyg. Främst eftersom de svalkar på sommaren och värmer på vintern. Det är också mjukt och följsamt vilket gör det skönt att bära.

Silke

Silke är ett av de starkaste naturliga tygerna i världen. Det känns främst igen på sin glansighet. Silke används främst till fina klänningar och heminredning. Det är tunt, mjukt och följsamt.

Linne

Linne används främst till heminredning, framförallt till sängkläder. Det är ett naturfiber som brukar rekommenderas för dem med känslig hud och allergier.

Ull

Ull är främst känt för sina värmande egenskaper. Det blir heller inte smutsigt så lätt och det är inte heller så lättantändligt om det skulle börja brinna. Tvärtom. Därför är ull ett populärt tyg för filtar och mattor.

Förresten, för några veckor sedan hittade jag en app som gör det lättare att organisera mina mönster. Tap Form heter den och via den kan man organisera sånna saker som annars kan vara svårt att hålla koll på, recept med mera. Tyvärr gick min mobil sönder så just nu är jag lite rådvill. Jag hoppas däremot att den blir fixad snart.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

4 − 1 =